I dagarna får du som fyllt 70 år ett vykort från polisen med tips om hur du kan skydda dig om du blir uppringd av någon som vill lura dig på pengar. På vykortet får du råd om hur du bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor. Polisen poängterar hur viktigt det är att vara förbered om telefonen ringer.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Syftet med vykortet är att stärka dem som drabbas av telefonbedrägerier oftare än andra.
– Det är viktigt att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi hör många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den som blir uppringd, säger Carina Persson, polischef i polisregion Syd.
Polisens tips om hur du ska agera för att skydda dig mot bedrägeri
När du blir oväntat kontaktad av någon du inte känner:
- Lägg på luren. Om du är misstänksam – lägg på luren. Ju tidigare du avbryter samtalet desto större chans har du att sätta stopp för bedragaren.
- Logga inte in. Använd inte din bankdosa eller ditt band-id.
- Lämna inte ut siffror. Till exempel koder från din bankdosa eller betalkort.
Om du drabbas:
- Kontakta din bank direkt.
- Polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet.
- Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut.
Förbered dig:
Vad ska du säga om någon ringer och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror. Till exempel: Jag har inte bank-id eller Jag vill inte.
70+ är överrepresenterade
Telefonbedrägerier är ett stort problem och brottsoffren är många. Under 2020 anmälde nästan 1 700 personer i polisregion Syd att de utsatts för telefonbedrägeri. Personer över 70 år är klart överrepresenterade.
– Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade, säger Carina Persson.
Sätt upp en påminnelse
Polisen i polisregion Syd vill med vykortet ge personer möjlighet att sätta upp en påminnelse, gärna där de normalt tar emot sina samtal, om hur de vill agera när telefonen ringer.
– Vänner och anhöriga kan hjälpa till genom att prata om vykortet, om vad som står i det och hur man ska agera när telefonen ringer, säger Carina Persson.
Polisen.se: Polisen skickar vykort om bedrägerier till personer över 70 år