Daglig verksamhets regnbågsmatta pryder domkyrkan under LundaPride

En tio meter lång matta i regnbågens färger har tillverkats av daglig verksamhet i Eslöv. Mattan kommer att användas under LundaPride den 25–28 maj.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Regnbågsmattan som tillverkats i Eslöv är nästan tio meter lång.

Mattan kommer att välkomna gästerna till det inledande minglet på Mejeriet i Lund och till domkyrkan under regnbågsmässan den 28 maj.

Annorlunda uppdrag

Daglig verksamhet på Hantverkshuset i Eslöv fick den annorlunda förfrågan om att väva en matta till Pride i Lund i slutet av mars.

– Tydligen är det någon som är aktiv i LundaPride som känner till vår verksamhet. Det var så vi fick uppdraget, berättar Åsa Lindberg, som jobbar på Hantverkshuset där daglig verksamhet säjer hantverk som brukarna själv tillverkat.

Ett lagarbete

Sammanlagt har åtta personer hjälpts åt med mattan. De flesta har klippt remsor av lakan, en har sytt ihop remsorna och en person har suttit vid vävstolen.

Lisa Kibona var den som arbetade med att sy ihop remsorna, vilket var det moment som tog mest tid.

– Jag vet inte exakt hur länge jag hållit på, men det tog sin lilla stund, säger hon.

Mattan används vid invigningen

Det har blivit många timmar i vävstolen för Malin Hallberg.

Det tog drygt en månad att färdigställa mattan som nu levererats till LundaPride och kommer att användas vid invigningsminglet för Pride som hålls på Mejeriet den 25 maj.

Då kommer även en av brukarna som är med och arrangerar Prideparaden i Eslöv den 16 juni att hålla ett tal. Samtliga som arbetat med mattan är även inbjudna till minglet och åker in tillsammans för att närvara.

Pryder domkyrkan under regnbågsmässa

Fredagen den 27 maj rullas mattan ut i domkyrkan i Lund när det är regnbågsmässa i kyrkan. Vad som händer med mattan sen är oklart, det är upp till köparen att bestämma.

– Vi kollade på nätet om regnbågsmattor och såg att det bland annat finns en i Göteborg. Den används vid särskilda tillfällen och ligger inte framme alltid, säger Åsa Lindberg.

Kan vara den enda i sitt slag

Enligt den information som de kunnat hitta är detta den enda handgjorda pridematta som finns i Sverige.

– De flesta andra verkar vara gjorda i maskin, säger Åsa Lindberg.

Vävd av lakan från Eslövsbor

I samband med att mattan gjordes skrev en brukare ett inlägg på Facebook om att de behövde lakan för att kunna väva. Inlägget fick spridning och flera Eslövsbor har bidragit med lakan som använts till mattan.

– Det enda vi inte fick in var gröna lakan, men vi lyckades lösa det ändå, säger Åsa Lindberg.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window