Carl Engströmgymnasiet och Ekebackens förskola nominerade för sin matglädje

Både Carl Engström-skolan och Ekebackens förskola är semifinalister i den årliga tävlingen Arla Guldko. Nu kan de vinna varsitt pris för matglädje. Mattias Buttler, förstekock på skolrestaurangen Calles bistro, är stolt över nomineringen till Bästa matglädjeskola.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Mattias Buttler, Yadi Andersson och Karolina Röstling arbetar i Calles bistro på Carl Engströmgymnasiet.

– Vi har en härlig dialog med eleverna och sprider mycket glädje. Vi lagar nästan allting från grunden, även rätter som pannbiff och panerad fisk. säger Mattias Buttler.

Skolmaten är mycket populär bland gymnasieeleverna på Carl Engström-skolan. ”Smakar som restaurangmat” är ett vanligt omdöme. Det är knappast förvånande med tanke på engagemanget i köket, där även Yadi Andersson och Karolina Röstling arbetar.

Vill inspirera till hållbarhet

Hållbarhet är ett av kriterierna i tävlingen Arla Guldko och i Calles bistro arbetar man hårt för att minska matsvinnet. Dessutom är restaurangen en av de första i Sverige med att märka klimatsmarta rätter med WWF:s One Planet Plate.

Vad är matglädje för dig, Mattias?

– Det är så mycket… Det kan vara ett ”tack för maten”. Jag ser fram emot att grilla korv med eleverna imorgon, det är också en härlig känsla, säger Mattias Buttler.

Carin Grundström och Kajsa Hedlund arbetar i köket på Ekebackens förskola, som har nominerats till Bästa matglädjeförskola.

– Det är jätteroligt att få känna uppskattning för det man gör. Även om den bästa uppskattningen givetvis är när barnen kommer och säger att maten var god och de är kladdiga upp över öronen, säger Carin Grundström.

Carin Grundström och Kajsa Hedlund på Ekebackens förskola.

Sprider matglädje på Instagram

Vad som händer i köket går att följa på det populära instagramkontot Restaurang Buketten.

– Där får vi så mycket respons från både föräldrar, farföräldrar och andra kök, inte bara i Eslöv. Vi utbyter erfarenheter. Plus att en fin bild på en maträtt uppskattas för då kan föräldrarna prata om maten med barnen hemma, säger Carin Grundström.

Vad är matglädje för dig, Carin?

– Att ha möjlighet att laga maten från grunden. Att servera och presentera den så att barnen kan känna matglädje. Jag vill att de ska känna likadant som jag och man måste börja när barnen är små. Kan jag så ett litet frö så är jag nöjd.

– Föräldrar har sagt att vi får snart börja sälja matlådor, för ”mitt barn vill bara äta er mat”.

Tre semifinalister i varje kategori går vidare till final där de har chans att vinna ett utbildningsstipendium på 30 000 kronor. I juryn för Arla Guldko sitter tidigare vinnare, Arlarepresentanter och branschrepresentanter. Priset delas ut i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Årets Frukostlyft den 9 november.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window