Brunnslock med dikter i centrala Eslöv

Nu har Eslöv fått två poetiska brunnslock – ett på Stora torg och ett på Föreningstorget.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Det är VA SYD som byter brunnslock som ändå behöver bytas ut. Tanken är att locken ska upptäckas och läsas i generationer framöver.

Regnet hänger i luften
och staden i regnet:
en flytande framtid,
ett flygande förflutet,
där molngrå murar
faller i spridda skurar
av ögonblick
mellan himmelskt
och kommunalt

Så lyder brunnslockspoeten Malte Perssons dikt.

Finns kvar i många generationer

Ett av de poetiska brunnslocken finns på Stora torg.

Hans regninspirerade dikt är ingjuten i de 63 kilo tunga brunnslocken som placeras på ett 30-tal platser i sydvästra Skåne. Två av dem finns nu i centrala Eslöv.

Vill få fler att se neråt

Brunnslockspoesin är ett sätt att få fler att vända blicken mot gatan och upptäcka såväl poesi som regn – och vart regnet tar vägen. Den väcker på ett lustfyllt sätt frågan om vattnet i staden och hur vi bygger städer som tar hand om regnet på ett klokt och hållbart sätt.

– Det är roligt att ha något som drar blickarna och tankarna neråt mot den dolda men livsviktiga infrastrukturen som vi arbetar med. Att synliggöra ingången till vår verksamhet under mark på detta sätt kan få fler människor att stanna upp och tänka till kring vattnets kretslopp i vårt samhälle, säger Malin Bengtsson, driftsingenjör på VA SYD.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window