Brita Nilsson hedras med gata i Örtofta

Britas kiosk var i över 50 år en betydelsefull samlingspunkt för byborna i Örtofta. För att hedra hennes minne byter Centralgatan nu namn till Brita Nilssons väg.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Brita Nilsson drev sin kiosk i Örtofta fram till 2019.

I 54 år drev Brita Nilsson sin kiosk vid Örtofta station. När Brita gick bort 2020 lämnade Örtoftaborna in ett förslag till Eslövs kommun om att döpa om en gata efter henne.

– Det är inte så vanligt att vi får uppdraget att byta namn på en gata. Men det är fint att det görs för att hedra en person som var så omtyckt av många och betytt mycket för byn, säger mätningsingenjör Johan Järnström.

En populär samlingspunkt

Kiosken blev en samlingspunkt för generationer av Örtoftabor som handlade sitt lördagsgodis hos Brita och stannade för att prata om allt från nyheter till lokalhistoria.

Brita Nilsson valde att stänga kiosken 2019. Både Skånska Dagbladet och Sydsvenskan var då på plats i Örtofta och förevigade slutet på en era där kön ringlade lång utanför kiosken.

Centralgatan blir Brita Nilssons väg

Genom att döpa om en gata i Örtofta efter Brita Nilsson, vill byborna hedra hennes minne och det avtryck hon lämnade.

När förslaget kom in till Eslövs kommun beslutade kultur- och fritidsnämndens namnberedning att Centralgatan – där kiosken låg – ska bli Brita Nilssons väg.

Meddela din nya adress

Eslövs kommun underrättar Lantmäteriet om namnbytet och sätter upp nya gatuskyltar. För dig som berörs av namnbytet är det Skatteverket som sköter folkbokföringen.

Som boende eller fastighetsägare behöver du dock meddela din nya adress till privatpersoner, föreningar eller företag som inte har uppdaterat sina adresslistor efter folkbokföringen.

Namnbyte till Brita Nilssons väg i Örtofta

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window