Biogassamarbete ger förnyad energi i Eslöv

I fredags invigdes den nya anläggningen för biogas på Ellinge avloppsreningsverk.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Bakom anläggningen ligger ett unikt samarbete mellan VA SYD, E.ON, Orkla Foods Sverige och Eslövs kommun. Anläggningen tar tillvara rötgasen som uppstår i avloppsreningsverket och förädlar den till biogas som levereras till gasnätet och kunderna i Eslöv.

Biogas är ett förnybart alternativ till bensin och diesel, och bidrar effektivt till att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn. Biogas kan även ersätta fossila bränslen inom industrin och ger därmed ”nära-noll”- utsläpp av kväveoxider och partiklar i närmiljö.

– I Eslövs kommun har vi beslutat oss för att bli fossilbränslefria år 2020. Den här satsningen är en viktig del i det arbetet. Tack vare samarbetet mellan kommunen och näringslivet kan vi nu i större utsträckning än tidigare tillvarata den biogas vi själva producerar genom rötning av avloppsslam och biologiskt avfall. Det här är en vinna-vinna-situation;vi hjälps alla åt med att bidra till en hållbar stadsutveckling samtidigt som vi själva drar nytta av den energi som produceras, säger Henrik Wöhlecke (M), kommunalråd, Eslövs kommun och ledamot i VA SYDs förbundsstyrelse.

Fakta biogasanläggningen i Ellinge

  • I biogasanläggningen kommer organiskt avfall från Eslöv, Marieholm och andra kranskommuner runt Eslöv att rötas till biogas. Orkla Foods Sverige AB bidrar med den stora mängden matrester och avfall som sedan förädlas till biogas.
  • Beräknad produktion i Ellinge är 12 GWh per år. Det motsvarar 1,32 miljoner liter bensin. Den biogas som varje år produceras i Ellinge kommer att kunna försörja 900 personbilar med drivmedel.
  • Biogasen används till fordon, industri och till värmepannor.
  • På den energi som finns i en matavfallspåse kan en gasbil köra 3 km.
  • Kör du på biogas istället för bensin, minskar dina koldioxidutsläpp med 94 procent.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window