Bevattningsförbud i Hurva

På grund av låg grundvattennivå i brunnen som förser Hurva med dricksvatten inför VA SYD bevattningsförbud från och med 25 juni.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Under bevattningsförbud är det förbjudet att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare

Gäller tillsvidare

Från och med 25 juni och tills vidare gäller bevattningsförbud i Hurva. Skälet är låg grundvattennivå i den borrade brunn som förser Hurva med dricksvatten. Bevattningsförbudet gäller tills vidare för alla som använder kommunalt dricksvatten i Hurva.

– Nu måste alla boende i Hurva hjälpas åt att dra ner på vattenförbrukningen, som är mycket högre än normalt. Förbrukningen måste kraftigt minska, annars riskerar vi en situation där vattnet tar slut. Dricksvattnet ska prioriteras till mat, dryck och hygien, säger Lars Alm, enhetschef, dricksvattenavdelningen på VA SYD.

Alla måste bidra

Att vara sparsam med vattnet är inte bara något som gäller när bevattningsförbud införs. VA SYD ser ökad förbrukning av dricksvatten och nivåerna närmar sig tyvärr de vi hade under värmeböljan 2018. Det gäller i VA SYD-kommunerna men även i många andra kommuner i sydvästra Skåne.

– Vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. Det kan bli allvarliga konsekvenser om vattnet skulle sina för att förbrukningen är för hög. Att stå utan vatten är ett läge vi måste undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, och vi måste hjälpas åt att använda vattnet hållbart och sparsamt, säger Lars Alm.

Vad innebär bevattningsförbud?

Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

  • Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
  • Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.
Bild på en vattenkanna som vattnar grönsaker.
Använd vattenkanna istället för vattenslang och undvik att vattna när det är som varmast.

Vilka gäller detta?

Bevattningsförbudet gäller för privatpersoner, fastighetsbolag, företag, lantbrukare – alla som använder kommunalt dricksvatten i Hurva. För dig med egen brunn ansvar du själv för ditt vatten, men VA SYD råder även dig att vara sparsam om vi har en lång torrtid framför oss. Det är samma grundvatten vi använder.

Läs våra tips om hur du kan hjälpa till med att spara på vatten

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window