Barnen upptäcker Eslöv med hjälp av klimatsmarta cykelbussar

För att kunna ta med sig de allra minsta barnen på utflykt har Ekebackens förskola sökt och fått pengar till två så kallade cykelbussar. Pengarna kommer från kommunens klimatväxlingsfond och ska användas för att bland annat ersätta behovet av buss eller bil.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Barnen tycker det är jättekul att åka i cykelbussarna. Det spelar inte så stor roll vart vi ska, det är själva cykelfärden som de njuter av allra mest, säger förskollärarna Ines Suhonjic och Fia Ertzinger.

De berättar att barnen njuter av vinden i håret när de susar fram genom Eslöv.

– Är det någon av cykelbussarna som hamnar en bit bakom den andra vill barnen gärna att vi ska cykla ifatt, säger de.

Fia Erzinger, förskollärare på Ekebackens förskola, skjutsar några av barnen i förskolans cykelbussar.
Fia Erzinger, förskollärare på Ekebackens förskola, skjutsar några av barnen i förskolans cykelbussar.

Populära bland barnen

Det märks tydligt att cykelbussarna är väldigt populära. När pedagogerna tar fram dem ur garaget blir det uppspelta miner på gården.

När det står klart för barnen att de inte ska på utflykt, utan att cyklarna bara är framme för att visas upp byts leendena snart i ledsna miner.

– Jag vill följa med. Snälla, snälla, jag vill följa med, säger ett av barnen innan tårarna börja rinna.

Plats för sex barn i varje

Cykelbussarna är en variant av lådcyklar med plats för sex barn i varje. Barnen sitter fastspända och cyklarna har eldrift för att underlätta för förarna.

– De har gjort att vi kan ta oss längre bort från förskolan utan att åka buss, säger Fia Ertzinger som tillsammans med Ines Suhonjic är de som använt cykelbussarna mest.

Fia Erzinger och Ines Suhonjiv använder cykelbussarna flitigt när de ska ta med barnen på utflykter.
Fia Erzinger och Ines Suhonjiv använder cykelbussarna flitigt när de ska ta med barnen på utflykter.

Andra förskolor kan låna cyklarna

Innan de tog med sig barnen ut övade de på egen hand för att kunna manövrera cyklarna.

– Det är ett stort ansvar och kändes lite ovant att cykla med barnen i början, men allt har gått jättebra, säger de båda förskollärarna.

Vem som helst på förskolan kan använda cyklarna och även andra förskolor är välkomna att låna dem. Tanken är att de ska göra så stor klimatnytta som möjligt.

Sökte pengar från klimatväxlingsfonden

Det var i slutet av förra året som Ekebacken sökte pengar från klimatväxlingsfonden och blev beviljade pengar för två cyklar, vilka kostar runt 30 000 kronor styck.

– Klimatväxlingsfonden är en pott med pengar som alla förvaltningar och avdelningar betalar till när anställda exempelvis flyger eller tar privat bil i tjänsten, berättar Lisa Karlsson, energisamordnare i kommunen.

Ekebackens förskola sökte pengar från kommunens klimatväxlingsfond för att köpa in cykelbussar.
Ekebackens förskola sökte pengar från kommunens klimatväxlingsfond för att köpa in cykelbussar.

Ska minska klimatavtrycket

Under 2023 är pengarna vikta åt satsningar inom förvaltningen Barn och Utbildning. Tidigare år har pengar beviljats för att till exempel byta ut bensindrivna arbetsredskap till eldrivna, olika typer av cyklar som ska ersätta bilresor eller utrustning för digitala möten.

– Det brukar finns ungefär 100 000 kronor i fonden och pengarna ska användas till att minska vårt klimatavtryck, säger Lisa Karlsson.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window