Åttondeklassare får prova hur det är att jobba inom vården

Åttondeklassarna från Eslövs högstadieskolor får prova på arbetsuppgifter inom vården. Syftet är att väcka intresse för de olika vårdyrkena. I år är det fokus på välfärdsteknik.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Sex olika stationer med sex olika arbetsuppgifter. Under vecka 42 finns personal från Vård och Omsorg och elever från Carl Engströmgymnasiet på plats på mötesplats Karidal för att visa åttondeklassare bredden på yrken inom vården.

Bland annat får eleverna testa på att köra varandra i rullstol, exempelvis över trottoarkanter vilket är svårare än man kan tro.

– Det här är ju jättesvårt, är det allmänna omdömet när det gällde att köra upp och ner för en trottoar på ett säkert sätt.

Aysenur Gültekin från Carl Engströmgymnasiet visar åttondeklassare från Norrevångskolan hur man kör personer i rullstol.
Aysenur Gültekin från Carl
Engströmgymnasiet visar
åttondeklassare från Norrevångskolan
hur man kör personer i rullstol.

Carl Engström-elever guidar

Elever från tredje ring på Carl Engströmgymnasiets vård- och omsorgsutbildning är med och guidar eleverna. Flera av dem har själva varit med på samma arrangemang när de gick i åttan. Nu är de snart klara med sin utbildning.

– Jag vill plugga vidare. Målet är att bli barnmorska, berättar Katya Gültekin.

Hon och kusinen Aysenur berättar att de varit ute på praktik och testat äldreboende, LSS, hemtjänst och härnäst väntar akutsjukvård.

– Än så länge har LSS varit roligast, tycker de.

Får testa doftbingo

Vid en annan av de sex stationerna kan åttondeklassarna testa olika hjälpmedel som används för att stimulera sinnena inom demensvården.

Madeleine Nilsson som jobbar på Kärråkra demensboende låter eleverna testa doftbingo där små kulor med olika dofter används för att väcka minnen.

Madeleine Nilsson från Kärråkra demensboende visar doftbingo för åttondeklassare från Norrevång.
Madeleine Nilsson från Kärråkra
demensboende visar doftbingo för
åttondeklassare från Norrevång.

Doftbingot är väldigt populärt bland eleverna som får lukta och försöka gissa rätt på doften.

– Det luktar som grill, säger en av eleverna och får rätt, det är nämligen koldoft på just den kulan.

Sugna på att prova

Vid en annan station får eleverna testa att lyftas från sängen till en stol med hjälp av en lift. Flera av dem är sugna på att prova.

– Det är kul att se att de vill vara med och prova, säger Vahide Osmanaj som arbetar på Trollsjögården och tillsammans med kollegan Annelie Åhman sköter liften.

VO-collegeveckan arrangeras på flera håll i landet där det finns Vård- och omsorgscollege.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window