Årets arbetslag har våra ungdomar i fokus

Gasverket är fritidsgården i Eslöv som strävar efter att alltid ha de ungas perspektiv. – Här finns så klart det traditionella biljardbordet, men Gasverket är så mycket mer än en lokal där de unga kan hänga. Vi som jobbar här vill alltid vara goda förebilder. Vårt mål är att våra ungdomar ska utvecklas både som individer och fungera väl tillsammans med andra.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Korab Ferizi, Susanne Persson, Jennifer Gast, Tim Olsson, Joakim Eriksson och Fredrik Nilsson jobbar på Gasverket.
Korab Ferizi, Susanne Persson, Jennifer Gast, Tim Olsson, Joakim Eriksson och Fredrik Nilsson jobbar på Gasverket.

Gasverkets personal består av de sex fritidsledarna Korab Ferizi, Jennifer Gast, Tim Olsson, Susanne Persson, Joakim Eriksson och Fredrik Nilsson.

Tillsammans har de för sitt engagerade arbete utsetts till årets arbetslag i Eslövs kommun. De belönas med 30 000 kronor att använda till gemensam kompetensutveckling.

– Otroligt roligt och så otippat. Vi blev helt paffa när vi ropades upp som årets arbetsgrupp. Fast vi förtjänar priset, för vi går verkligen all in för våra unga i Eslövs kommun, säger pristagarna.

Alla hjälps åt

Gasverkets fritidsgård vänder sig till ungdomar mellan 11 och 17 år och finns i det gamla gasverkets lokaler på Östergatan i Eslöv.

Här är öppet för ungdomar fyra dagar och kvällar i veckan.

Ungdomarna har stor möjlighet att påverka aktiviteterna på Gasverket.

– Vi lyssnar och försöker fixa det de själva vill göra och tycker är meningsfullt. Villkoret är att vi hjälps åt. Vi har gärna taco-kväll eller tävling i att baka finaste tårtan, men då ska alla hacka grönsaker, duka och ta hand om disken. Det är inte vi i personalen som står för servicen, säger fritidsledarna på Gasverket.

Eftermiddagarna är vikta åt de yngre ungdomarna som går i årskurs fem och sex. Två dagar i veckan är det olika aktiviteter som pyssel, dans och bakning. Eller också åker de iväg på aktiviteter som bowling, gokart eller idrott i någon idrottshall.

Gasverket samarbetar med olika föreningar i kommunen. Under tio veckor besöks åtta olika föreningar för att de unga ska få prova på så många olika aktiviteter som möjligt.

– Vi blir extra glada om våra ungdomar hittar något som de tycker är så kul att de vill fortsätta i föreningen, säger Joakim Eriksson som leder projektet.

Det ska vara kul på Gasverket

Fredag eftermiddag är tjejernas egen tid på Gasverket. Då är alla som identifierar sig som tjej välkommen oavsett ålder.

– Det är tjejerna alldeles egen stund på Gasverket då vi gör roliga saker ihop. Det finns en tendens att ägna sig åt olika problem när det handlar om tjejgrupper. Det vill vi komma ifrån. Här ska det vara kul att vara med, säger Susanne Persson.

– Vi hoppas så klart att tjejerna ska komma hit och vara med även på andra aktiviteter. Majoriteten av våra besökare är killar och det skulle vara bra för alla med en jämnare könsfördelning.

Gasverket jobbar ständigt med att skapa en trygg miljö för alla. Därför läggs stor vikt vid att alla ska använda ett vårdat språk och försöka tala svenska så att så många som möjligt kan hänga med i samtalet.

Personalen jobbar i nära samarbete med andra verksamheter, både inom och utanför kommunen.

Bland annat arrangeras vägledningsträffar då Arbetsförmedlingen, folkhögskolan och kommunens arbetsmarknadsenhet kommer till Gasverket.

– Vi pratar om hur det går till att söka jobb eller feriearbete. Vad krävs det för utbildning och hur skriver man ett bra CV? Många har ingen erfarenhet av att jobba men vill gärna hitta en väg in i arbetslivet, säger Korab Ferizi.

Fritidsgården flyttar ut på torget

Alla i personalen har egna ansvarsområden och jobbar också ute på skolorna där de kommer nära ungdomarna i deras vardag. Ofta blir det jobb på kvällar och helger. Sommartid arrangeras aktiviteter i olika områden och byar i kommunen.

–  Då drar vi iväg med vår mobila fritidsgård och skapar roliga aktiviteter och gott häng! I år kommer vi till Marieholm, Harlösa och Löberöd.

Sista veckan före sommarlovet flyttar fritidsgården ut på Stora torg i Eslövs centrum där de tillsammans med andra aktörer fixar aktiviteter för de unga.

Att jobba på Gasverket betyder att dagarna blir mycket varierade.

– Vi åker verkligen hit och dit för att vara där ungdomarna finns. En enda arbetsdag kan var och en av oss besöka fyra, fem ställen. Vi har cyklar med möjlighet att lasta vårt material och kör kanske först till en av skolorna, sedan tillbaka och jobbar med mellanstadieungdomarna, sen kanske det är en aktivitet i en idrottshall, innan det är dags för administration, bokning eller aktiviteter på Gasverket.

– Det är också det som gör vårt jobb så roligt. Att jobba med ungdomar gör att även vi hela tiden utvecklas. Och det blir aldrig tråkigt!

Läs mer om Gasverket fritidsgård

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window