God mat betyder inte allt för aptiten. Vacker dukning, fint porslin och mysig miljö är också viktigt. För att sätta fokus på dukningens betydelse för måltidsupplevelsen arrangerades en dukningstävling mellan avdelningarna på kommunens vård- och omsorgsboenden under lunchen på Mårtensafton.
Nyheten är mer än 60 dagar gammal
– Det är mer än maten på tallriken som spelar roll för måltidsupplevelsen och aptiten. Även miljön kring måltiden, sällskapet runt bordet, serveringsporslin, färger, dofter, ljud och ljus spelar roll, menar Pernilla Sjöberg, måltidsutvecklare inom äldreomsorgen och den som administrerat tävlingen.
15 avdelningar tävlade
De tävlande avdelningarna skulle lyfta fram måltidsmiljön och dukningen lite extra på Mårtensafton. Därefter fotograferades de dukade borden och avdelningarna skickade in sina bidrag till en jury för bedömning.
Uppslutningen var stor och personal från hela 15 avdelningar på kommunens vård- och omsorgsboende deltog i tävlingen.
Härligt engagemang
– Vi har fått in många fina bidrag och det är härligt att se allt engagemang och den kreativitet som finns på avdelningarna, säger Pernilla Sjöberg.
Juryn, som bestått av Marina Rahm, måltidschef, Emil Persson, enhetschef inom måltid och Sofia Persson, verksamhetschef inom äldreomsorgen, hade ett tufft jobb att utse en vinnare bland alla inlämnade bidrag.
Grattis till…
Vinnare av dukningstävlingen blev avdelningen på Gjutaregården plan 3 med motiveringen:
Dukningen är elegant, stilig och känns inbjudande till att sätta sig vid bordet för att inta en måltid. Dukningen beskriver årstiden höst med fina kontraster i färgsättningen som blir tydlig. Dekorationen är festlig och vi ser att man har valt låg bordsdekoration, vilket gör att alla som sitter runt bordet kan se varandra.