Använd reflex så syns du i mörkret

Reflexer behövs både på landet och inne i stan. Gatubelysningen gör att du själv ser vart du är på väg, men det betyder inte att du själv syns. När det är mörkt har våra ögon svårt att urskilja kontraster – även på belysta gator. Därför är det viktigt att du använder reflex så att du syns i mörkret.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Det gör att föraren har god tid på sig att sakta in eller stanna, om det skulle behövas. Om du inte har reflexer och har mörka kläder ser inte bilföraren dig förrän bilen är 20–30 meter från dig. Om du har ljus klädsel syns du på ungefär 60 meters håll.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken. Om det regnar eller är disigt ute blir det ännu svårare för en bilist eller busschaufför att se dig. Enligt Motormännens Riksförbund har en bilist som kör i 50 kilometer i timmen bara två sekunder på sig att väja för en gående utan reflexer.

I strålkastarna från en bil syns mörkt klädda personer på ca 20–30 meters håll. En person med reflex syns däremot från ca 125 meters håll.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning. Ljuset från belysningen räcker nämligen inte för att du ska synas. De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Det mänskliga ögats synförmåga försämras kraftigt i mörker. Framför allt blir det svårt att urskilja kontraster, särskilt om man blir bländad. Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförarna svårare att upptäcka fotgängare.

Med reflexer syns du när du går över gatan. Du syns också på långt håll när du står vid en busshållplats och bussföraren kan sakta in i god tid.

Cykeln ska också synas

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att reflexer i ekrarna sitter fast ordentligt!

Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus. Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker. En vanlig olycka är att cyklisten blir påkörd bakifrån.

Hämta gratis reflex

Reflexer är färskvara. Den normala livslängden är ungefär tre år, men kan vara ännu kortare om reflexen till exempel har blivit repad av nycklar och annat i fickan. Byt alltså ut reflexerna regelbundet! I Kontaktcenter på stadshuset och på biblioteken i kommunen kan du hämta gratis reflexer.

Tips

  • Reflexerna syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.
  • När du köper cykel, kontrollera med försäljaren att reflexerna är godkända och rätt placerade. Tyvärr händer det att cyklar säljs med dåliga reflexer. Passa också på att köpa cykelbelysning fram och bak om det inte redan ingår.
  • Sätt även reflexer på din hund eller häst.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window