Alla elever i årskurs 8 får lära sig om jobb inom kommunen

Alla elever i årskurs 8 har under sin arbetsmarknadskunskapsvecka i vår fått besök av kommunen. Med fokus på kommunala jobb fick eleverna vägledning inför arbetslivet och råd kring möjliga utbildningsvägar.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Pernilla Andreasson och Anna Nordén berättar om möjligheterna att jobba i kommunen för åttondeklassarna på Norrevångsskolan.

Biträdande förvaltningschef Anna Nordén har tillsammans med andra från kommunen besökt elever i årskurs 8 för att berätta om arbetslivet och möjligheten till jobb inom vården, skolan och olika serviceyrken.

– Vi vill öppna ungdomarnas ögon för jobbmöjligheter hos oss då vi kommer att behöva anställa många de kommande åren, säger biträdande förvaltningschef Anna Nordén.

Vägledning inför arbetslivet

Eslövs kommun ordnar besöken i syfte att bidra med vägledning inför arbetslivet och ge inblick i olika yrkeskategorier inom kommunen. En del av detta har varit att skapa förståelse för sambandet mellan utbildning och arbete.

Under besöken har eleverna fått diskutera vad syftet med att jobba är och vad de själva vill göra i framtiden. Att tjäna pengar och bidra till samhället var två vanliga svar. Eleverna uppmanades bland annat att fundera över vad de vill få ut av ett arbete och hur mycket de vill tjäna.

Eleverna fick även kännedom om vilka gymnasieprogram som är yrkesförberedande och vilka jobb som kräver en högre utbildningsnivå. Tanken är att detta ska vara något de tar hänsyn till när det är dags att göra gymnasieval om ett år.

Fokus på kommunala jobb

En viktig del av besöken har varit att ge insikt i var det finns behov av arbetskraft inom kommunen. Eleverna fick bland annat veta att det redan idag finns brist på undersköterskor och lärare, och att de därmed kommer att ha bra framtidsutsikter om de väljer att utbilda sig inom dessa yrken.

Eleverna fick också veta vilka utbildningar som de olika yrkena kräver och var lönenivån ligger.

Feriearbete en språngbräda till arbetslivet

Många elever visade intresse för feriearbete hos kommunen, där de har möjlighet att testa på ett riktigt jobb under tre veckor. Feriearbete går att söka inför sommarlovet när en elev går ut årskurs 9.

Syftet med feriearbete är att ungdomar ska få en första kontakt med arbetslivet. En tidig inblick i vad ett kommunalt jobb innebär kan både ge insikter och viktig erfarenhet. Eleverna uppmuntrandes att söka för att testa på ett yrke som de är nyfikna på.

Rekryteringssamordnare Pernilla Andreasson och biträdande förvaltningschef Anna Nordén har besökt Norrevång och tillsammans med SYV-lärare My Sandberg berättat om kommunala jobb för elever i årskurs 8.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window