Alegårdens dagverksamhet är öppen igen

Smittläget bedöms så stabilt att Alegårdens dagverksamhet för personer med minnessjukdom kan öppna upp igen efter ett halvårs stängning.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Gäster och personal dricker en kopp kaffe på Alegårdens uteplats. Personalen i skyddsutrustning och gästerna är både vaccinerade och testade. Från vänster Jerker Larsson, Carina Persson, Kerstin Nilsson och Mats Persson.

– Det här är ett mycket efterlängtat beslut för många. Stängningen har varit nödvändig ur ett smittskyddsperspektiv, men nu har vaccinationerna kommit så långt att vi kan öppna igen med coronaanpassad verksamhet, säger Birgitta Wallin, enhetschef för Alegården.

Dagliga tester och kontroller

Innan gästerna får komma in till dagverksamheten möter en sjuksköterska dem utanför lokalerna för att göra ett snabbtest för covid-19, som ger resultat efter 15 minuter.

Om svaret är negativt får gästen gå in till dagverksamheten. Utöver den dagliga testningen är man också extra observant för att kunna upptäcka eventuella symptom.

Mindre grupper i avskilda lokaler

– Vi har delat in våra gäster i grupper om tre som tillsammans med en personal har egna lokaler att vistas i. Vi är också noga med att se till att in- och utgångarna till varje lokal kan hållas avskilda så att grupperna inte träffar varandra och därmed riskerar att sprida smitta. På så sätt kan vi nu ta emot samtliga personer som har ett beslut om dagverksamhet, säger Birgitta Wallin.

Förutom att besökarna delats in i mindre grupper så använder personalen visir och munskydd när de är inom två meters avstånd från gästerna. Gemensamma ytor tvättas och desinficeras regelbundet och handhygienen sköts enligt gällande rutiner.

Firar med tårta

Under den halvårslånga stängningen har personalen på dagverksamheten haft kontinuerlig kontakt med gästerna och deras anhöriga. Personalen kan konstatera att det är mycket efterlängtat att verksamheten nu öppnar.

– Många gäster som är ensamstående har varit isolerade och saknat socialt umgänge då dagverksamheten varit stängd. Även anhöriga har påverkats av stängningen då de saknat sin egen tid, där de bara har kunnat vara, vila eller sova. Vi har till och med fått tårta av en gäst och dess anhöriga för att fira att vi äntligen har öppnat igen, berättar personalen på Alegården.

Förändringar i verksamheten med hänsyn till covid-19 vid behov kan ske med kort varsel, såväl öppnande som nedstängning.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window