32 nya undersköterskor – utbildade på arbetstid

I Eslövs kommun finns nu 32 nya undersköterskor inom Vård och Omsorg som är utbildade genom Äldreomsorgslyftet. Genom satsningen får anställda som saknar utbildning möjlighet att studera och jobba samtidigt – och behålla sin heltidslön.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Merja Holm, undersköterska, hemvården Löberöd.
Merja Holm utbildade sig till undersköterska genom Äldreomsorgslyftet. Hon jobbar nu inom hemvården i Löberöd.

– Det är en stor vinst för oss alla. Med sina stärkta kompetenser kan medarbetarna få mer avancerade arbetsuppgifter och utökat ansvar i sin nya yrkesroll. Det leder till en ökad kvalitet och trygghet för brukaren, säger Kristina Carlsson, enhetschef inom Vård och Omsorg.

”En trygg försörjning”

Äldreomsorgslyftet är ett statsbidrag som kommuner kan söka för att stärka kompetensen inom vård och omsorg.

I Eslövs kommun kan anställda som saknar utbildning studera minst 50 procent av sin arbetstid – samtidigt som de får betalt för en heltidstjänst. Studietiden finansieras med de beviljade statsbidragen.

– Framgångsfaktorn är att arbetsgivaren har kvar schemalagda medarbetare under hela studietiden, samtidigt som medarbetarna har en trygg försörjning, säger Kristina Carlsson.

”En fantastisk möjlighet”

En av dem som har gått Äldreomsorgslyftet är Merja Holm. Numera jobbar hon som undersköterska inom hemvården i Löberöd.

– Tidigare jobbade jag som barnskötare men ville testa på någonting nytt. Det här var en fantastisk möjlighet för mig att få jobba halvtid och plugga halvtid, och ändå få full lön, säger hon.

Studier på Carl Engström Vuxenutbildningen

Merja Holm började studera till undersköterska på Carl Engström Vuxenutbildningen hösten 2021. Hon blev klar hösten 2023.

Hittills har sammanlagt 32 anställda inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun utbildat sig till undersköterskor genom Äldreomsorgslyftet. 19 av dem är kvinnor och 13 är män.

– Jag tycker att det var jättebra att jobba samtidigt som jag pluggade. Vi tog med oss det vi lärde oss genom studierna till jobbet. På så sätt lärde vi oss ännu mer där, säger Merja Holm.

Läs mer om Äldreomsorgslyftet på Socialstyrelsens webbplats

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window