Viktiga kontaktvägar för din krisberedskap

Räddningstjänsten Syd (rsyd.se)

På Räddningstjänsten Syds webbsida finns mycket bra information om vad du kan göra för att undvika olyckor och skador.

När en olycka inträffar i vardagen är det räddningstjänsten som rycker ut. En stor del av räddningstjänstens arbete består även av att förebygga olyckor genom tillsyn, information och utbildning.

Räddningstjänsten arbetar med att skydda och rädda liv, egendom och miljö i samband med olyckor och bränder samt att förebygga olyckor. Uppdraget  är att förebygga olyckor och att snabbt och effektivt genomföra räddningsinsatser av olika slag. Räddningstjänsten tar sig an bränder, drunkningar och trafikolyckor och agerar vid stormskador, ras, kemikalieolyckor och farliga utsläpp. De arbetar också med samhällsplanering, organtransporter, tillsyn av brandskydd och utfärdar tillstånd för brandfarliga och explosiva varor.

Räddningstjänsten Syd är räddningstjänst i kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö. De arbetar för ett tryggt och säkert samhälle och finns till för dig dygnet runt årets alla dagar.

Krisinformation- information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner

Krisinformation.se och Lilla krisinfo

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga om hur de hanterar olika kriser – såväl före, under och efter en kris.

På Krisinformation.se förmedlas samhällets samlade krisinformation för att underlätta för allmämnhheten att hitta bekräftad information från svenska myndigheter. Genom att samla informationen på ett ställe och enbart publicera sådan informatiuon som är bekräftad av den eller de myndigheter och aktörer som är ansvariga för hanteringen av krisen, så ska risken minska flr att felaktig information sprids. På så vis kan också krisinformation.se stärka enskilda medborgares förutsättningar att fatta välgrundade beslut i en kris.

Krisinformation.se har också en mobilapp där du har olika funktioner som till exempel prenumeration av bl.a. vädermeddelanden och trafikstörningar samt listor med tips och råd hur du kan förbereda dig inför en allvarlig olycka eller kris. Du kan läsa mer om mobilappen genom att följa denna länk.

Lilla krisinfo är en del av krisinformation.se men har en egen hemsida som riktar sig till barn och unga. Lilla krisinfo förmedlar information till barn och unga kring en allvarlig kris men är också en informationssida för barn och unga där de kan läsa mer om hur de kan förbereda sig på saker som kan hända samt hur samhällets krisberedskap fungerar om något allvarligt händer.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stärker samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig. På MSBs hemsida finns det ett omfattande utbud  av t.ex. råd och utbildningsmaterial som riktar sig till såväl privatpersoner, näringsliv, mynmdoighetr, föreningar, trossamfund, med flera.

För att komma direkt till sidan som vänder sig till privatpersoner kan ni följa denna länken.

Skyddsrum och skyddade utrymmen

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ansvarar för informationen om skyddsrum ut mot allmänheten, besiktning och karttjänsten som visar alla skyddsrum. Den som äger fastigheten ansvarar för att underhålla skyddsrummen som MSB besiktigar. Om MSB hittar brister måste skyddsrummets ägare åtgärda dem.

Man tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. På MSB:s webbplats finns en kartportal där man kan se och söka efter skyddsrum.

Besök MSB:s skyddsrumskarta och se vilket skyddsrum som är närmst dig.

 1177 Vårdguiden

På 1177.se finns medicinska artiklar om olika sjukdomar, besvär, undersökningar och behandlingar. Här hittar du också information om hälsa och förebyggande vård samt hur vården fungerar i Sverige. På temasidorna finns information, kunskap, råd och inspiration i olika ämnen eller utifrån olika livssituationer.

Folkhälsomyndigheten — Myndigheten för folkhälsofrågor (folkhalsomyndigheten.se)

Folkhälsomyndigheten, FOHM, är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Detta gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Myndighetens vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.

SMHI – vädervarningssystem

SMHI har ett vädervarningssystem som utgår från tre färgnivåer – Gul, Orange, Röd – och bestäms utifrån hur stora konsekvenser vädret kan medföra. För att komma fram till vilken gradering analyserar SMHI tillsammans med Länsstyrelsen och ett antal samhällsaktörer vilken lokal och regional påverkan som vädret förväntas få.

Röd varning är den allvarligaste graden men tänk på att alla varningsnivåer innebär någon form av besvärligt väder som kan medföra konsekvenser.

Besök SMHIs hemsida www.smhi.se för att komma till vädervarningssystemet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window