Varning för bedragare som ringer upp äldre

Just nu förekommer det att personer ringer upp och försöker lura till sig pengar från äldre. Var extra uppmärksam och anmäl alltid brott och försök till brott. Sprid gärna informationen till anhöriga och bekanta så att alla kan vara extra uppmärksamma.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Råd och tips från polisen

  • Lämna aldrig ut kontouppgifter eller lösenord till någon utomstående. Logga aldrig in på ditt bankkonto om du blir ombedd att göra det, även om den som ringer påstår att du är eller har varit utsatt för bedrägeriförsök.
  • Släppa aldrig in någon som du inte känner igen eller är säker på har ärliga avsikter. Det gäller oavsett vad personen har för förevändningar, till exempel utger sig för att vara poliser, hantverkare eller från hemtjänsten.
  • Be alltid om legitimation och ring till det aktuella företaget eller myndigheten och fråga om det finns en person med det namnet anställd. Är det poliser som kommer ringer du 114 14. Är det personal från någon annan myndighet eller ett företag ringer du deras växel. Be den myndighet eller det företag du kontrollringer till att kontakta personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.

Polisen, eller andra seriösa aktörer, åker aldrig hem till någon för att hämta bank-, kreditkort eller andra värdesaker.

Anmäl alltid till polisen!

Anmäl direkt via telefon 114 14 om du eller någon närstående har blivit utsatt för ett brott. Lämna så utförligt signalement som möjligt, och beskriv händelsen så detaljrikt som det går. Vid pågående brott, ring alltid 112.

Polisens brottsförebyggande tips

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window