Ketchupens historia: från rutten fisk till Eslöv, via kärleksäpplen och ett och annat ketchupkrig

24 april 2025, 17:30 - 18:30

24 apr
Ketchupens historia: från rutten fisk till Eslöv, via kärleksäpplen och ett och annat ketchupkrig

Andreas Håkansson, Lunds universitet, talar om ketchupens historia. Ketchupliknande såser har människor njutit länge av. Dagens ketchup föddes i mötet mellan sydasiatiska smaktraditioner, amerikanska råvaror och den industrialiseringsvåg som gick genom västerlandet i slutet på 1800-talet. I föredraget tar vi en tur genom ketchupens, stundvis dramatiska, historia, från dess antika ursprung till hur Eslöv blev Sveriges ketchuphuvudstad i mitten på 1960-talet. Andreas är författare till boken Mat, myter och maskiner: industrimatens ärorika historia.

Gratis, men förboka gärna då det är begränsat med platser. Tel: 0413-627 59.

Ketchupens historia: från rutten fisk till Eslöv, via kärleksäpplen och ett och annat ketchupkrig

  • 24 april 2025, 17:30 - 18:30
  • Längd: 1 timme

Plats

Eslövs stadsmuseum
Östergatan 5
241 39 Eslöv

Visa på karta