Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tycker du om att baka, laga mat och servera? Är du kreativ, gillar du tempo och puls? Tycker du om att möta människor och knyta nya kontakter? Då är detta en utbildning för dig.

Service, samarbete och social kompetens

Tre viktiga begrepp att ha med dig i din utbildning och sedan vidare ut i arbetslivet. Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), är en utbildning som ger dig stora möjligheter till jobb i en spännande framtidsbransch i Sverige och utomlands.

Första året hos oss lär du dig grunderna i bakning, matlagning och servering. Därefter väljer du en av våra två inriktningar och fortsätter att fördjupa dig i just det du tycker är intressant och vill jobba med. Du får både teoretiska och praktiska kunskaper och erfarenheter i ditt blivande yrkesval.

Bageri och konditori

Här lär du dig att baka och tillaga det mesta inom bageri och konditori, t. ex vetebröd, matbröd, kakor, tårtor och konfektyr. Första året lär du dig grunderna för att i årskurs 2 och 3 fördjupa och bredda dina kunskaper i hantverket som bagare och konditor. Din yrkesutgång är bagare/konditor.

Kök och servering

I köket får du lära dig att tillaga god mat för olika tillfällen, festliga så väl som vardagliga, som klassisk matlagning och även en touch av det moderna. Du utvecklar dina sinnen och matlagningskonster likväl som att du får god råvaruhantering. Din yrkesutgång är kock/kallskänka.

Inom servering får du lära dig konsten att bemöta och servera våra gäster i Restaurang No 15, programmets egen restaurang där alla är välkomna. Här får du också mer kunskaper om drycker, grundläggande vinkunskap och barteknik. Din yrkesutgång är Servitris/Servitör. Inför åk 3 väljer du profil och fördjupar dig i kök eller servering.

Läs mer om Restaurang No15.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du

  • Praktiska lektioner i en verklig miljö
  • Utbildning i vår bageri/kök/Restaurang No15, tre dagar i veckan.
  • Minst 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande) förlagt i årskurs 2 och 3.
  • Möjlighet till långtidspraktik som även kan vara förlagd utomlands
  • Goda möjligheter till arbete efter avslutad utbildning.
  • En yrkesutbildning till en bransch som verkligen söker dig.

Vad tycker eleverna

”Jag gillar detta program därför att det är mycket praktiskt arbete. Vi driver vår egen restaurang så man får en bra uppfattning om hur yrket är.”

”Programmet har många bra praktikplatser som ger ett bra kontaktnät, när man sedan ska söka jobb efter gymnasiet.”

Framtidsutsikter

  • Du kan gå direkt ut på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning.
  • Många av våra elever får jobb på sina praktikplatser.
  • Du har stora möjligheter att jobba extra på lov och helger redan under din utbildning.

Du kan studera vidare på t.ex.

  • Restauranghögskolan i Grythyttan
  • YH-Bageri & konditori – gesällutbildning i Kristianstad och Göteborg
  • Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window