Lagerhuset

För att säkra tillgången på spannmål byggdes det under första världskriget nio stycken lagerhus i trä i Eskilstuna, Eslöv, Hallsberg, Linköping, Roma, Tomelilla, Vara, Åstorp och i Östra Klagstorp. Lagerhuset i Eslöv är det enda som är ombyggt till bostäder.


Carl Forsell och Erik Hubendick ansvarade för byggnadernas träkonstruktion. Exteriören formgavs av Gunnar Asplund. Lagerhuset i Eslöv stod färdigt 1918.
I dag finns det tre stycken lagerhus bevarade. Inget av dem används för sitt ursprungliga syfte. Lagerhuset i Eslöv är det enda som är ombyggt till bostäder.
Fram till början av 1980-talet användes huset som spannmålsmagasin. 1984 köpte Eslövs kommun Lagerhuset och huset fick stå och förfalla. Under många år var lagerhuset rivningshotat med det fanns ett starkt intresse av att rädda Lagerhuset för framtiden.

Numera bostäder

2006 sålde Eslövs kommun Lagerhuset till Byggföretaget Midroc Property Development som byggde om Lagerhuset till bostäder. 2008 var Lagerhuset inflyttningsklart.Lagerhuset i Eslöv är i dag omvandlats från historiskt lagerhus för spannmål till Sveriges högsta bostadshus i trä med sina tio våningar. Lagerhuset ligger på Järnvägsgatan i Eslöv.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window