Minska stress och oro med mindfulness
Mindfulness är en form av meditation som kan hjälpa dig att släppa orostankar, minska stress och hantera svåra känslor.
Mindfulness kan hjälpa till att minska oro
För att minska smittspridningen av coronaviruset och covid-19 rekommenderas du som äldre att stanna hemma och begränsa dina sociala kontakter. Den sociala distanseringen kan leda till att vi känner oss ensamma, oroliga och nedstämda.
Mindfulness är en form av meditation som kan hjälpa dig att släppa orostankar, minska stress och hantera svåra känslor. När du tränar mindfulness övar du på att rikta din uppmärksamhet mot något och se vad du kan lägga märke till, utan att göra några värderingar. På så sätt tränar du på att bli mer medveten om dina tankar och reaktioner i olika situationer. Du behöver inte ha några förkunskaper för att träna mindfulness. Du kan sitta eller ligga ner när du gör övningarna, eller till och med stå upp om du föredrar det. Ha gärna en filt om dig eller ett par varma strumpor om du känner dig frusen.
Folkhälsomyndigheten ger några råd
- Det är ofta bra att sätta ord på sin oro. Försök att hålla kontakten med andra genom telefon eller videosamtal. Ring någon som du litar på och berätta hur du känner.
- Om du hellre pratar med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Du kan exempelvis höra av dig till Äldrelinjen på 020-22 22 33.
- Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Stig upp i vanlig tid på morgonen, ät bra och fortsätt vara fysiskt aktiv.
- Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av. Att erbjuda andra hjälp kan också göra att du mår bättre.
- Undvik att använda alkohol, droger och andra substanser för att hantera dina känslor.
- Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig – prova att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier. Försök att undvika att titta eller lyssna på nyheter innan du ska sova.
- Det är viktigt att du hämtar din information om covid-19 från tillförlitliga källor. Utgå från folkhalsomyndigheten.se, 1177.se och krisinformation.se. Tänk också på vilken information du delar vidare.
- Kom ihåg att situationen kommer att gå över.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.