Syns du inte – finns du inte

Använd reflex. För din säkerhets skull. Från och med vecka 44 kan du hämta reflex gratis på alla biblioteken i Eslövs kommun, Medborgarhuset och Stadshusets foajé.

Syns du inte - finns du inte Kampanjen varar till och med vecka 46. Gratis reflex till alla så långt lagret räcker.

 • Var ska reflexen sitta för att man ska synas i mörkertrafiken?
  Reflexer bör sitta lågt för att du ska synas så bra som möjligt när det är mörkt. Reflexerna bör också vara synliga från flera håll. Hängande reflexer är en bra variant, det finns också reflexband som du kan använda runt fot- och handleder.
 • Ge bilföraren en chans!
  Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter ifrån dig.
 • När ska reflexen bytas ut?
  Det är alltid bra att ha i åtanke att reflexer i sig är en färskvara. En livslängd för en reflex är ungefär tre år, dock kan en reflex redan vid ett år ha tappat väsentligt i reflektionsförmåga. Ett tips är att se till att köpa helt nya reflexer inför varje ny vinter som kommer.
 • Vad är det som kan förstöra en reflex?
  Det är främst repor, värme samt vatten som förstör reflexförmågan. Exempelvis ligger reflexen i en ficka tillsammans med småpengar blir den lätt repig och tappar mycket av sin reflexförmåga. Utsätts reflexen för värme (tex. är kvar i en varm bil), kan de optiska delarna i reflexen förstöras. Kommer även vatten på reflexen, så förstörs reflexförmågan.
 • Hur kontrollerar jag att en reflex går att använda?
  Det man kan göra är att hänga upp den gamla reflexen man har, tillsammans med en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum. Därefter ska man lysa på båda reflexerna med en ficklampa från cirka fyra meters avstånd. Syns den gamla reflexen betydligt sämre än vad den nya gör, då är det dags att byta ut den.

Här kan du se vilken skillnad det gör med reflexer. Tack till Simrishamns kommun som vi lånat filmen från!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window