Resultatet av undersökningen till lekplatsplanen
Hösten 2020 genomfördes flera undersökningar bland barn och föräldrar i kommunen. Undersökningarna användes som underlag till lekplatsplanen som ger en strategisk riktning i utvecklingen av kommunens lekplatser.

Besök på förskolor
Fem olika förskolor valdes ut genom lottning och besöktes under oktober och november av tjänstepersoner från avdelningen för gata, trafik och park på Miljö och Samhällsbyggnad. Förskolorna var Lindebo förskola och förskolan Picasso i Eslöv, Häggebo förskola i Flyinge, Lönnebo förskola i Löberöd och Mariebo förskola i Marieholm.
Före besöket fick barnen rita sin drömlekplats. De teckningar som barnen hade ritat och berättade om föreställde en variation av olika saker och innehöll mycket färg. Majoriteten av teckningarna föreställde sådant som ger möjlighet till rörelselek, så som klätterställningar, rutschkanor och olika typer av gungor. På flera av barnens bilder fanns också gräs, blommor, träd och trädkojor.

Sedan fick barnen rösta på bilder av befintliga lekplatser. Alla åtta lekplatserna fick minst en röst. De tre populäraste lekplatserna var den stora lekplatsen, bygglekplatsen och vattenlekplatsen.
Pedagoger, barn och projektledare gick också tillsammans till en lekplats för att observera och prata med barnen där. Vid lekplatsbesöken lekte barnen både i den omgivande miljön och på lekutrustningen. Klätterställningar och rutschkanor var mer populära än annan lekutrustning. Det fanns en tendens av att barnen efter att ha testat lekutrustningen lämnade den eller påbörjade fantasilekar som att leka affär, drakar eller att spana efter djur.
Sammanlagt har 85 barn på fem förskolor i kommunen deltagit och fått berätta om var och hur de vill leka. De flesta barn var fem år och några var tre och fyra år.
Sammanfattande slutsatser är att:
- Den bredd som fanns i barnens teckningar och den spridda röstningen kan ses som ett argument för att lekplatserna bör vara varierade till innehåll och utformning med plats för olika slags lek.
- Lekplatserna bör vara utformade för att ge möjlighet till fantasilekar som inte styrs av föreställande lekutrustning. Alla barnens specifika önskningar går inte att uppfylla, men genom utformning som ger möjlighet till fantasifull lek går det att leka både Star wars och drake.
- Lekplatserna får gärna vara färggranna inspirerade av barnens teckningar.
- Möjlighet till lek med vatten var återkommande och är ett inslag om saknas på de kommunala lekplatserna idag.
- I omröstningen var lekplatsen med mycket utrustning, bygglekplatsen och vattenlekplatsen populärast.
- Omgivande parkmiljö med inslag av träd och andra växter är minst lika viktig som lekutrustning visar observationer från lekplatsbesöket.

Promenadintervjuer med femteklassare
Ett parallellt arbete som startade hösten 2020 för att undersöka lekmiljöer utifrån barns perspektiv och biologisk mångfald har bidragit till kunskapsinsamlingen för lekplatsplanen. I fallstudien ingick promenadintervjuer där 10- och 11-åringar fick visa och berätta om de platser utomhus som de använder. Tio elever i årskurs fem på Stehagskolan har deltagit i promenadintervjuerna.
Sammanfattande slutsatser är att:
- Den mångfald av platser som barnen visade kan ses som ett argument för att skapa variation bland de kommunala lekplatserna.
- Utformning med inslag av grönska och rumsligheter hade förbättrat möjligheterna till att vara i fred och att kunna ägna sig åt konstruktions- och fantasilek.
- Det är viktigt att det finns utrymme för det sociala på lekplatser om också äldre barn ska använda dem.

Enkät på webben
Information om enkäten annonserades ut genom Facebook, tidningsannons och skärmar på bland annat Eslövs järnvägsstation. Rektorerna på alla kommunala skolor och förskolor fick information om enkäten för att kunna dela den vidare till vårdnadshavare.

Sammanlagt svarade 459 personer på enkäten och bidrog med ett kunskapsunderlag om hur lekplatserna används idag och vad som anses viktigt.
Sammanfattande slutsatser är att:
- Lekplatserna är viktiga för lek i vardagen.
- Det finns ett måttligt behov av nya lekplatser så att fler får en lekplats nära sig.
- Barriärer mellan bostad och lekplats skulle behöva bli färre, åtgärder kan vara fler lekplatser och andra trafiklösningar.
- Lekplatserna får generellt ett dåligt betyg och större satsningar efterfrågas.
- Generellt önskas bättre lekutrustning, parkmöbler och skötsel.
- Många konkreta förslag på förbättringar angavs och de kommer tas med tills då lekplatserna i turordning ska göras om.

Övrigt
Utöver de tre undersökningarna har projektgruppen besökt samtliga lekplatser och analyserat deras placering samt tittat på aktuell forskning.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.