Mat ska vara en källa till lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet. Den ska förmedla dofter och
smaker som väcker slumrande sinnen och minnen.
I vårt måltidsabonnemang för äldre ingår frukost, lunch, kvällsmat, flera olika mellanmål fördelade över dygnet, måltidstillbehör och dryck. Varje dag erbjuder vi tre olika lunchalternativ och tre olika kvällsmatsalternativ.
Meny för vård- och omsorgsboende
Måndag 5 juni
- Dagens Lunch: Spenatsoppa med kokt ägg, korvslantar & bröd
- Dessert: Fruktgelé med vaniljkräm
Tisdag 6 juni
- Dagens Lunch: Kokt vit fisk serveras med färsk kulpotatis, brynt smörsås, dill & primörer
- Dessert: Nationaldagsbakelse
Onsdag 7 juni
- Dagens Lunch: Färsruta serveras med palsternacks- och potatismos, grönsak och skysås
- Dessert: Körsbärssoppa med vaniljkräm
Torsdag 8 juni
- Dagens Lunch: Kycklinggratäng med rabarber serveras med kokt potatis & grönsaker
- Dessert: Citronfromage
Fredag 9 juni
- Dagens Lunch: Fiskgryta med primörer, kokt potatis
- Dessert: Äppel- & kanelkompott serveras med gräddmjölk
Lördag 10 juni
- Dagens Lunch: Viltfärsbiff med gräddig enbärssås, potatismos & bräserad kål
- Dessert: Hemlagad chokladkaka med grädde
Söndag 11 juni
- Dagens Lunch: Helstekt kotlettrad med pepparsås, rostad potatis & grönsaker
- Dessert: Brylépudding serveras med karamellsås
Måndag 12 juni
- Dagens Lunch: Ugnsbakad torskfisk med kall kaviarsås, potatis & kokta ärtor
- Dessert: Fruktsoppa med kesella
Tisdag 13 juni
- Dagens Lunch: Stekt leverbiff serveras med gräddsås, kokt potatis & morot
- Dessert: Rabarber och jordgubbskompott med vispgrädde
Onsdag 14 juni
- Dagens Lunch: Kokt köttkorv med dillstuvade grönsaker & kokt potatis
- Dessert: Sockerkaka med exotisk fruktsallad & yoghurtklick
Torsdag 15 juni
- Dagens Lunch: Rosmarin- och dijonbräserad kyckling serveras med kokt potatis & rotfrukter
- Dessert: Mannagrynspudding serveras med grädde & bärkompott
Fredag 16 juni
- Dagens Lunch: Krämig fisksoppa med saffransaioli & hembakat bröd
- Dessert: Ananaspaj med vispgrädde
Lördag 17 juni
- Dagens Lunch: Spagetti serveras med köttfärssås, riven ost & grönsak
- Dessert: Drottningsoppa med en kula glass
Söndag 18 juni
- Dagens Lunch: Slottsstek serveras med kokt potatis, gräddsås, grönsak, pressgurka & gelé
- Dessert: Vit chokladmousse med bärsås
Måndag 5 juni
- Kvällsmat: Pastagratäng med ört- & currykryddad köttfärs serveras med kall äppelsås
Tisdag 6 juni
- Kvällsmat: Kallskuren örtmarinerad kyckling serveras med kall sås & ljummen potatissallad
Onsdag 7 juni
- Kvällsmat: Fisk- & skaldjurssoppa med vispad créme fraiche och nybakat bröd, pålägg
Torsdag 8 juni
- Kvällsmat: Falukorv med stuvning på potatis och grönsaker, serveras med senap
Fredag 9 juni
- Kvällsmat: Rimmad kyckling med senapsdressing & krämig potatissallad
Lördag 10 juni
- Kvällsmat: Kallrökt fisk med kall örtagårdssås, kulpotatis & grönsak
Söndag 11 juni
- Kvällsmat: Skagenröra på tonfisk med dill och kapris, serveras på bröd
Måndag 5 juni – söndag 11 juni
Lunchalternativ 1: Gulaschsoppa på färs, serveras gräddfil & hembakat bröd
Lunchalternativ 2: Pasta med ostsås & rökt hönskött
Kvällsalternativ 1: Morot- och purjolökspaj med gräslökssås
Kvällsalternativ 2: Tunt skuren kassler med krämig pastasallad & rostad lök
Mellanmål 1: Äppelfromage
Mellanmål 2: Kardemummakryddad sockerkaka
Mellanmål 3: Päronyoghurt med havrecrisp
Mellanmål 4: Smoothie med smak av vanilj
Mellanmål 5: Kokt ägg med senapsill
Mellanmål 6: Brödtriangel med kyckling och curryröra
Mellanmål 7: Kavringsbit med leverpastejmousse och saltgurka
Mellanmål 8: Ostkräm med baconchips och knäcke
Sängfösare 1: Sängfösare körsbärssmak
Sängfösare 2: Sängfösare blåbärssmak
Måndag 12 juni
- Kvällsmat: Tomatsoppa med korvslantar, creme fraiche klick & bröd
Tisdag 13 juni
- Kvällsmat: Chiligratinerad kyckling med ris och sallad
Onsdag 14 juni
- Kvällsmat: Äggrulle med fyllning av rökt skinka, kall äppelsås och sallad
Torsdag 15 juni
- Kvällsmat: Raggmunk serveras med baconfärs, grönsak & lingonsylt
Fredag 16 juni
- Kvällsmat: Sylta med rödbetssallad, örtslungad potatis & gräddfil
Lördag 17 juni
- Kvällsmat: Pepparkryddad makrill serveras på bröd med krämig örtsås
Söndag 18 juni
- Kvällsmat: Ägg- och skaldjursröra serveras med potatis
Lunchalternativ 1: Morotssoppa med basilikaklick, hembakat bröd & pålägg
Lunchalternativ 2: Pastagratäng med kyckling och curry
Kvällsalternativ 1: Rökt kalkon serveras med örtig äggkräm & potatis
Kvällsalternativ 2: Panerad fisk, remouladsås, rågbröd & rostad lök
Vi reserverar oss för eventuella ändringar
Svenska råvaror och meny efter säsong
Vi lagar lunch, kvällsmat och mellanmål i våra tillagningskök, och samtliga måltider är näringsberikade. All mat lagas i största möjliga mån från grunden. Vi använder färska svenska råvaror som väljs efter säsong. Allt kött och kyckling som serveras är svenskt. Mat från havet som serveras har fiskats med omtanke om havsmiljön.
Några utvalda livsmedel är ekologiska. Brödet som serveras till de tillagade måltiderna är oftast hembakat.
Dina personliga behov och önskemål
Alla har olika behov och önskemål när det kommer till mat och måltider. Vi erbjuder anpassade måltider utifrån behov, som till exempel specialkost och konsistensanpassad kost. I din genomförandeplan kan du och din kontaktperson tillsammans göra en beskrivning av dina vanor och behov kring måltiderna. Även din levnadsberättelse kan vara till hjälp.
Matens konsistens
Maten ska inte bara ha ett väl avvägt näringsinnehåll, den ska också ha rätt konsistens. Det är viktigt för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Det är ansvarig sjuksköterska som beslutar om du ska få konsistensanpassad mat.
Högtider och event med måltidsfokus
Året innehåller flera högtider där maten är en central del. Vi firar de största högtiderna med särskilda högtidsmenyer. Förutom dessa skapar vi event med måltidsfokus där även menyerna är anpassade.
Omsorgsmåltider
Mat är en upplevelse för välbefinnandet och en lugn och rogivande måltidsmiljö bidrar till förstärkt samhörighetskänsla.
Vi erbjuder omsorgsmåltider. Det innebär att personal sitter med och äter under måltiden och fungerar som en ”spegel”. Detta kan vara till hjälp för dig som kanske behöver extra stöd i samband med måltiden utan att det leder till skam eller skuld.
Delaktighet i mat och måltider
För oss är det viktigt att du kan välja vilken mat du vill äta och vi tror att meningsfullhet skapas genom delaktighet. Därför är det viktigt att du som äter maten också får tycka till om måltiderna. Vi arbetar aktivt för att samla in alla synpunkter på maten och måltiderna.
Dagens lunch på Kärråkra och Ölycke seniorrestaurang
På två av våra vård- och omsorgsboenden, Kärråkra i Eslöv och Ölycke i Löberöd, erbjuder vi dagens lunch även för gäster som inte bor på boendet.
I priset för dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd, smör, dryck och kaffe. När soppa serveras som lunch, ingår dessert. Övriga dagar är det möjligt att köpa till dessert. Betala med kort eller swish.
Pris
- Dagens lunch: 88 kr
- Dessert: 22 kr
Kärråkras restaurang
- Öppet alla vardagar kl. 12.00–13.30. Lördagar och söndagar är restaurangen stängd men du kan kan beställa lunch för avhämtning.
- Ring 0413-626 25 för att boka tid för avhämtning av lunch lördagar och söndagar (gäller inte vardagar).
Restaurang Smaklöken på Ölycke servicehus
- Restaurangen Smaklöken har öppet för lunch alla dagar kl. 12.00–13.00.
- Kontakt till restaurangen 0413-641 82
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.