Lära för livet

Att lära för livet. Första och sista skolan i Eslöv, på samma tomt och i samma syfte. Nytt gymnasium, gammal folkskola.

Långt ned på Östergatan tronar Eslövs nya gymnasieskola, Carl Engström-skolan.

Toppmoderna Carl Engström-skolan

Skolan invigdes 2019 och redan från start var alla studieplatser tillsatta. Det är inte konstigt att skolan är populär. Det finns ett brett utbud av utbildningar med både högskoleförberedande program och yrkesprogram. Dessutom är den nya huvudbyggnaden toppmodern.

Toppmoderna Carl Engström-skolan stod klar hösten 2019. Foto: Susanne Hultman

Toppmoderna Carl Engström-skolan stod klar hösten 2019. Foto: Susanne Hultman

En viktig utgångspunkt för utformningen av skolan var elevernas önskan om att slippa långa korridorer. Byggnaden utgår därför ifrån en rund tematik med en slingrande trappa i mitten som omges av öppna ytor och med ett runt glastak. Högst upp i huset finns en stor konferenssal med utsikt över staden.

Översta våningen med utsikt över staden. Foto: Susanne Hultman.

Översta våningen med utsikt över staden. Foto: Susanne Hultman.

Carl Engström

Vem var då Carl Engström, den som fått äran att ge namn åt den nya skolan?

Carl Engström föddes i Småland 1843. Som 23-åring kom han till Eslöv för att arbeta på en spannmålsfirma, där han snabbt avancerade till föreståndare. 1913 bildades spannmålsfirman Carl Engström AB som med tiden blev en av södra Sveriges största företag inom spannmål, fröer, foder och lantbruksmaskiner. Carl Engström dog i Eslöv 1925. Läs mer om Carl Engström här.

En annan känd Eslövsprofil, fabrikören och kommunpolitikern Albert Sahlin, skrev då minnesord: Carl Engström var ej blott Eslövs störste, mest och bäst kände affärsman, en oförliknelig representant utåt för sitt samhälle, han var bland de mest välgörande och hjälpsamma inom samhället. Han kände att rikedom förpliktigar, och man vädjade aldrig förgäves till hans hjärta och öppna hand.

Så 94 år efter sin död fick Carl Engström ett utbildningscentrum med gymnasium, vuxenutbildning och yrkeshögskola uppkallat efter sig. Den nya skolan ligger ett stenkast från Engströms hem på Storgatan och firmans magasin och kontor, det Engströmska huset.

Engströmska huset med torkrian till höger. Foto: Föjers arkiv.

Engströmska huset med torkrian till höger. Foto: Föjers arkiv.

Östra skolan

Men de elever som går på gymnasiet idag är absolut inte de första att få sin utbildning på den här platsen. Den nya byggnaden delar nämligen tomt med Östra skolan som också räknas som en del av Carl Enström-skolan.

Den är med sina drygt 140 år en av de äldsta skolorna i kommunen som fortfarande är i bruk. Idag är det dock endast de äldsta delarna som finns kvar.

Byggnaden kommer varsamt att renoveras och moderniseras för att bättre passa till gymnasie- och vuxenutbildning.

Riksintresse för kulturmiljö

När Östra skolan byggdes 1847 hette den Köpingskolan eftersom Eslöv då var just en köping och ännu inte en stad.

Det är en vacker tegelbyggnad och i den kulturmiljöinventering för Kvarngatan och delar av kringliggande kvarter som gjordes 2018 står det så här: ”På historiska kartor syns den karaktäristiska Östra skolan som en nod. Byggnaden berättar om skol- och utbildningsväsendet i Eslöv och har höga estetiska värden med den påkostade tegelarkitekturen.”

Faktiskt är hela fastigheten som de båda skolorna ligger på utpekat som riksintresse för kulturmiljö i centrala Eslöv.

Östra skolan, idag en del av Carl Engström-skolan. Foto: Susanne Hultman.

Östra skolan, idag en del av Carl Engström-skolan. Foto: Susanne Hultman.

Joel Sallius

På Östra skolan arbetade en känd Eslövsprofil, nämligen Joel Sallius (1901–1988). Han har förresten också gett namn åt en av stadens skolor, Salliusgymnasiet, som nu är en del av Carl Engström-skolan. Läs mer om Joel Sallius här.

Carl Engström-skolan består alltså av tre byggnader från tre olika århundraden!

Nya östra skolan

Östra skolan ska inte blandas ihop med Nya Östra skolan som är dagens f–6-skola i östra Eslöv. Den ligger i Bergagymnasiets gamla lokaler. Är det krångligt? Ja, lite kanske, men vi litar på att du är klok nog för att hänga med!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window