Barn och kemikalier

Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Deras hjärnor, immunsystem och hormonsystem är inte färdigutvecklade och de andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin egen vikt.

Kemikalier i barns vardag
Leksaker kommer in i barnets liv redan från den första spädbarnstiden. Barn utforskar sin omgivning genom att smaka och suga på saker. Eftersom barnens kroppar inte är färdigutvecklade är de mer känsliga för kemikalier än vuxna. När de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen får de i sig mer i förhållande till sin vikt.

Ftalater och allergiframkallande ämnen

Leksaker i mjukplast kan innehålla ftalater som gör plasten mjuk. Ftalater som man vet kan innebära en risk är förbjudna inom EU sedan 2007 i produkter avsedda för barn. Plastleksaker som är tillverkade före 2007 eller som är köpta utanför EU kan däremot innehålla de skadliga ftalaterna.

Leksaker och suddgummin som luktar starkt kan innehålla allergiframkallande ämnen och ftalater.

Självlysande halsband, armband och lysstavar innehåller en självlysande vätska som kan vara kraftigt irriterande om det hamnar i munnen och i ögonen. Låt därför inte barnen suga eller tugga på dem.

Om äldre leksaker kladdar eller luktar kan det betyda att de släpper ifrån sig ämnen som inte får finnas i nya leksaker.

Färger, kritor och lim

Färger, kritor och lim som är avsedda för barn ska vara vattenbaserade.

Batteridrivna leksaker

Gamla batterier kan läcka frätande ämnen. Se därför till att batteriluckan är ordentligt låst och att gamla eller läckande batterier lämnas till batteriinsamlingen.

Om batteriet inte går att ta loss kan du lämna tillbaka leksaken till affären som är skyldig att ta hand om produkter med inbyggda batterier.

Tänk på att små knappcellsbatterier är lätta för små barn att svälja. Om de fastnar kan de orsaka stor skada.

Modellera och lekmassa

Modellera och lekmassa består ofta av plast med varierande mängder av tillsatser och bör inte användas av barn som kan stoppa den i munnen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window